Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Komatsu Forest skördar framgångar

Omsättningen för skogsmaskinsföretaget Komatsu Forest i Umeå nådde 2014 rekordnivå efter en ökning med nästan 11 procent. Som det enda av 54 företag i Komatsu-koncernen tilldelades Komatsu Forest nyligen ”President’s Award”.

Försäljningen ökade på flera marknader såsom den nordamerikanska, australiska, brittiska och franska. Även den nordiska marknaden var stark, med ökad försäljning i Sverige, Finland och Norge. Den ryska marknaden står för trendbrottet, där stigande räntor, försvagad rubel och oro p.g.a. krisen i Ukraina lett till en sjunkande försäljning.

– Företaget har dock kunnat parera denna minskning eftersom efterfrågan varit så stark på övriga marknader, säger Ola Boström, marknadschef på Komatsu Forest.

”President’s Award”

Komatsu Forest har en stark hemmamarknad; i Sverige är Komatsu marknadsledare på skotare. Under hösten 2014 lanserades ett nytt skördarprogram som nu börjar levereras till kunder.

– Vårt skördarprogram har fått mycket positiv uppmärksamhet, vilket vi är stolta över. Förhoppningsvis stärker detta vår position som marknadsledare ytterligare, säger Peter Hasselryd, säljchef i Sverige.

Företaget har expanderat kraftigt sedan japanska Komatsu kom in som ägare 2004. Komatsu Forest är en av de största i världen på skogsmaskiner och är en framgångsrik del inom Komatsu Ltd Group. Ett tecken på detta är att företaget nyligen tilldelades ”President’s Award”, som det enda av alla 54 företag i koncernen.

Lönsamhet för entreprenörer

Intensiv produktutveckling, tillverkning med fokus på kvalitet samt en nära kundrelation tillhör, enligt Ola Boström, framgångsfaktorerna. Förutom maskiner för det helmekaniserade skogsbruket erbjuds en rad servicelösningar som underlättar maskinägandet.

– Målsättningen med allt vårt arbete är att garantera lönsamhet för entreprenörer, säger Ola Boström.

Han ser positivt på företagets utveckling och menar att utsikterna för 2015 är goda.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag