Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Marint tema i återinvigda Stora Hotellet

Stora Hotellet i Umeå återinvigs den första helgen i mars 2014 efter två års omfattande renovering. Det nya konceptet bygger på hotellets ursprung som sjömanshus.

Stora Hotellets renovering betraktas som ett av landets mest spektakulära hotellprojekt på senare år. Hotellet byggdes 1895, i en av de första fastigheterna som byggdes efter Umeås stadsbrand 1888.

Tack vare placeringen, som en del av Umeås nya kulturarena Väven, blir hotellet också tillgängligt för allmänheten. I anslutning till Stora Hotellet finns en inomhuspiazza med uteservering för den intilliggande restaurangen Gotthards krog och Kulturbageriet, som ligger i Stora Hotellets gamla stallbyggnad, samt den välkända lokala delikatessbutiken DuÅ.

Ännu ett nytt hotell

Hotellets restaurang Gotthards krog har fått namnet efter Stora Hotellets första innehavare och källarmästare Gotthard Zetterberg.

Stora Hotellet är privatägt och ingår i den världsomfattande kedjan Worldhotels. Ägare till Stora Hotellet är Fort Knox Förvaring AB, som även är huvudägare i det lokala fastighetsbolaget Balticgruppen. Fort Knox äger också det intilliggande hotellet U&Me med 162 rum, som öppnar senare under 2014.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag