Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Morgonpass med flygindustri och choklad

AIT Umeå AB tillverkar maskiner för världens flygindustri, och på Västerslätt har ChokladJenny AB startat Sverige tredje chokladfabrik. Deltagarna vid Morgonpasset den 2 oktober fick veta mer om de båda Umeåföretagen.

Peter Berntsson från AIT, Advanced Integration Technology, inledde med att berätta att AIT Umeå har elva anställda. Globalt arbetar totalt 600 personer i företaget, de flesta i USA och Kanada, men AIT finns också i Kina och Spanien.

Företaget grundades 1992 av par killar som hoppade av Texas Instruments. Peter Berntsson och några kolleger började på AIT efter att ha träffat ägarna 2006.

– Det vi gör i dag är att ta fram hela produktionslinjer för flygplanstillverkare. Vilka verktyg som ska användas, vilken tid som olika moment ska ta och så vidare.

Transportfordon

När AIT startade var Boeing i full färd med att utveckla sin Dreamliner 787, och AIT är i dag en av de största partners som är inblandade i att montera planet. Bombardier och Airbus är två av många andra kunder.

Umeåanläggningen utvecklar fordon för förflyttning av material. Det kan vara en transportvagn som flyttar en flygplanskropp in i lackeringshallen, verktyg för montering av flygplanets dörr-ram eller en automatisk vagn som bogserar planet. Efter tillverkning testas fordonen i en lokal i Brännland.

– Förutom egna konstruktörer har vi också underleverantörer, och en är Umesvets.

En del är självlärda

De flesta av AIT:s maskiner har omnistyrning, alltså styrning på alla hjul så att de kan gå åt alla håll. Maskinerna kan också kopplas ihop trådlöst, så att två eller tre kan jobba ihop synkat. Företaget tillverkar också maskinernas hjul, som beroende på modell bär mellan 1 och 20 ton var.

Bakom dessa avancerade produkter står inte bara ingenjörer, utan även anställda som är helt självlärda.

– Mest intressant med AIT är att vi kan ta hem affärer i Umeå, när våra konkurrenter finns utanför dörren till flygplanstillverkarna.

Hälsoeffekter

Jenny Berg berättade att hennes passion för choklad väcktes tidigt i livet. Det ledde till ett företag, som tidigare hette Theobroma tastings. Det första ordet är det latinska namnet på kakao, med betydelsen ”Gudarnas föda”.

– Det var så fyndigt att ingen förstod det, så jag bytte namn.

Med hjälp av Morgonpassets deltagare nämnde Jenny Berg chokladens, eller rättare sagt kakaons positiva effekter, till exempel att den sägs minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är inte säkert att choklad i butik kan ha de effekterna. En viss antioxidant är väldigt besk i smaken, så många tar bort den i processen. Man ska leta efter choklad som bara innehåller kakaobönor och socker.

Bärplockare och provsmakare

Verksamheterna vid ChokladJenny är i dag import, kurser, chokladprovningar och den nystartade fabriken, som alltså bara har två motsvarigheter i landet. Fabriken gör bara mörk choklad med lokala smaker.

– Vi är ett gäng i Bodbyn som plockar bär, som jag tar till Vännäs där de torkas. Alla som plockat får sedan smaka på chokladen och tycka till.

Varumärket är Vintage Plantations, alltså årgångschoklad. När Jenny gjorde sin första ”batch” (omgång) stod hon med 100 kg varm chokladsmet, men inte de formar hon beställt. Eftersom chokladen inte kan vänta, fick Jenny hälla upp den i matlådor.

Numera är formarna på plats, och chokladens omslag är målade av en gatukonstnär i New York, som får betalt per förpackning.

Hög kvalitet

Jenny använder bara ekologiska bönor, och hon har jobbat med odlarna sedan 2008 för att få upp kvaliteten.  Som hon också är beredd att betala för. Som en jämförelse kan nämnas att odlarna som levererar till tillverkare av rättvisemärkt choklad får 1,60 kr per kilo, medan Jenny betalar 60 kr.

– Det ska vara mer lönsamt med kakao än kokain. Min mission är att utrota kokainindustrin, sade Jenny vid Morgonpasset och möttes av en spontan applåd.

Jenny Berg har fler planer än så. Hon har registrerat namnet Chokladhimlen, för ett framtida besökscenter på temat choklad.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag