Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Niklas Erikssons Carpe Diem gör succé i USA

För drygt ett år sedan blev det klart att obbolabon Niklas Erikssons seriestripp Carpe Diem, som bland annat kan läsas i Västerbottens-Kuriren, lanseras på bred front i USA. Idag finns Carpe Diem i inte mindre än 150 amerikanska små och stora dagstidningar.

King Features Syndicate (företaget som säljer serien i Nordamerika) menar att det är ett fint resultat eftersom amerikansk printmedia, precis som svensk printmedia, har det tufft. Tecknaren själv gläds åt gensvaret.

– Det är skönt att det går åt rätt håll. Lite oväntat har den amerikanska försvarsmaktens tidning Stars and Stripes valt att köpa in Carpe Diem, säger Niklas Eriksson.

Carpe Diem har beskrivits som en klassiker med ett knasigt bildspråk som sticker ut, och en torr och smart humor som är universell och påträngande rolig.

Carpe Diem består av skämtteckningar med ganska universella teman som funkar bra också utanför Sverige. En viss självcensur kan krävas dock. Amerikanska tidningar är känsliga för skämt om religion, politik, sex, etc. Svordomar bör man också hålla på en lite "snäll" nivå.

Fler spännande saker på gång

– Nu gäller det att göra bra serier och sända 14 nya strippar var fjortonde dag, det är den takten jag maler på i. Året runt mer eller mindre. Jag gör ju andra serier också. Carpe Diem gör i september premiär i engelskspråkiga Hong Kong-tidningen South China Morning Post, så det blir intressant att följa hur det går, säger Niklas Eriksson.

Niklas Erikssons serieskaparkarriär började när han pluggade till lärare på Umeå universitet och fick in en serie i studenttidningen Vertex. Inspirationen hämtas från Sergio Aragones, Gaston, BC, Bizarro och så Gary Larson. Den senare är nog välbekant för de flesta svenskar.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag