Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: © Flygfotograf Lars Bygdemark

Nus i Umeå bäst i landet

Sveriges bästa universitetssjukhus finns i Umeå. Den medicinska kvaliteten väger tyngst när tidningen Dagens Medicin för andra året i rad listar landets bästa sjukhus.

– Jag är mycket stolt och glad! Fantastiska medarbetare på alla nivåer och ett enastående utvecklingsarbete har gett resultat, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.

Norrlands universitetssjukhus, Nus, får förstapriset efter att tidningen gjort en samlad bedömning av ett 90-tal parametrar. Den som väger i särklass tyngst är den medicinska kvaliteten, och här har universitetssjukhuset bäst resultat.

Patientenkäter

Av tolv bedömda medicinska specialiteter är Nus bäst i fem av dem. Det gäller hjärtsjukvård, strokevård, ortopedi, ljumskbråck och infektioner i neonatalvård. Nus toppar också när patienterna säger sitt i patientenkäter.

Professor Ulf Näslund, verksamhetschef på Hjärtcentrum, betonar vikten av ett vetenskapligt synsätt, samarbetet över professions- och specialitetsgränser och patienternas synvinkel som riktmärke:

– Vi hittar ständigt nya problem att lösa och förbättringar att göra. Hjärtcentrums drygt 400 medarbetare förtjänar lite extra stolthet och får nu mer kraft och glädje att möta nya patienter.

Bra samarbete

Också på barnkliniken är man nöjd och stolt:

– Vi har en mycket kunnig, engagerad och lojal personal som ger barnen en fantastisk sjukvård. De ger stor trygghet för de barn som vårdas här och för deras föräldrar, säger Per-Erik Sandström, verksamhetschef på Barn- och ungdomscentrum Västerbotten.

– Vi är också mycket stolta över det goda samarbete vi har med övriga barnkliniker i regionen, som remitterar svårt sjuka barn till barnkliniken i Umeå.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag