Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar när den blivande gitarren Kitchencaster används som skärbräda.

FOTO: FREDRIK FAGERLUND

Skärbrädan som blev en gitarr

Eftersom gitarren Kitchencaster en gång var en skärbräda, är den som gjord för fläskiga ackord. Genom att auktionera ut gitarren ska Guitars – The Museum i Umeå bidra till Musikhjälpen.

Guitars kontaktade den hyllade restaurangen Mathias Dahlgren/Rutabaga vid Grand Hôtel i Stockholm för ett samarbete utöver genre-gränserna. Mathias Dahlgren har under några intensiva dagar infuserat Rutabagas ande och smaker i en skärbräda formad till en gitarrkropp.

Den har sammanfogats och intonerats av Guitars – The Museum för att, komplett och fullt spelbar, auktioneras ut vid Musikhjälpen 2017.

– I år fyller Musikhjälpen 10 år och gör detta med sändningar från Umeå. Vi kände att vi ville göra något extra för att bidra till att barn aldrig någonsin skall kunna vara till salu, säger museets PR-ansvarige Fredrik Fagerlund.

Siktar högre

Årets tema för Musikhjälpen är Barn är inte till salu. Förra året, 2016, samlade Musikhjälpen in ca 49 milj kr till barns rätt att gå i skolan.

– Vi vill vara en inspiration för att lyckas samla in ännu mer i år. Kan vi få andra företag, organisationer och privatpersoner att engagera sig också, vore det en toppenbra start för att alla tillsammans ska kunna nå det målet, säger Fredrik Fagerlund.

Auktionen startar den 11 december på tradera.com

Fler initiativ

Här är andra insamlingsinitiativ i Umeå:

  • Två tjejer ska sticka sockor på beställning
  • Boxen Umeå lovar att göra en burpee (styrketräningsövning) för varje skänkt krona
  • Personalen vid SCA Obbola ordnar ett lotteri med jullunch och jaktdag som vinster

 

Mer information:

Se filmen om skärbrädegitarren.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag