Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå är Årets klimatstad 2016

En internationell jury har utsett Umeå till Årets klimatstad 2016 i WWF:s stadsutmaning Earth Hour City Challenge. Umeå belönas för sin förmåga att omsätta klimatstrategi till handling och engagera kommunens invånare och företag att agera klimatsmart.

– Juryn imponerades av Umeås förmåga att kraftfullt driva arbetet med sina klimatstrategier. Flera konkreta satsningar med både bredd och djup gör det enklare för kommunens aktörer och invånare att agera mer hållbart. Umeå är en förebild med inspirerande exempel på hur arbetet med hållbar stadsutveckling kan se ut, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Med sikte på 200 000 invånare till 2050 arbetar Umeå med hållbarhet, inte bara ur ett miljöperspektiv utan även jämställdhet, folkhälsa och tillgänglighet. Umeå är nettoexportör av grön el, framförallt från vatten- och vindkraft, men även från en av Sveriges största solcellsanläggningar. För att underlätta för invånare att leva klimatsmart har kollektivtrafiken fått tillskott av elbussar som ska stå för 70 procent av kollektivtrafiken 2019.

Stad i framkant

– Det känns otroligt glädjande att Umeå i den hårda konkurrensen blivit utnämnda till Årets klimatstad. Det visar att vi ligger i framkant med vårt miljöarbete och ger oss ytterligare energi att stärka vårt arbete med de miljöutmaningar vi har framför oss, säger Margareta Rönngren, kommunalråd, Umeå kommun.

Prisutdelningen sker 31 maj på Lindholmen Conference Center i Göteborg. Förutom Umeå var även Eskilstuna och Lund finalister i årets tävling. Den 22 juni avgörs vilken stad som får titeln Årets globala klimatstad – Global Earth Hour City Capital 2016. Det offentliggörs i samband med FN-konferensen UN Habitat för hållbar stadsutveckling i oktober.

Juryns motivering:

”Umeå sticker ut som föregångare inom flera viktiga sektorer och har omfattande åtaganden för att minska koldioxidutsläppen, öka energieffektiviteten och engagera kommuninvånare och andra aktörer. Stadens kraftfulla åtgärder för sol-, vind- och biobränsleproduktion, gratis hållbarhetsrådgivning till organisationer, kampanjer för att uppmuntra samåkning, främjande av elfordon och upprustning av kommunala byggnader gjorde starkt intryck på juryn.”

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag