Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: Hallbauer/Fioretti

Umeå kommun säger grattis till Emmanuelle Charpentier

Forskaren Emmanuelle Charpentier tilldelas 2020 års Nobelpris i kemi för sina insatser vid utvecklingen av en metod för genmodifiering, Crispr/Cas9, som hon gjorde vid Umeå universitet. Hon delar priset med den amerikanska forskarkollegan Jennifer Doudna.

– Det här är fantastiskt roligt och från Umeå kommun säger vi självklart ett stort och varmt grattis till forskarna och även till Umeå universitet där denna upptäckt gjordes, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Emmanuelle Charpentier kom till Umeå universitet som forskare vid laboratoriet för molekylär infektionsmedicin. MIMS, år 2008. Det var där hon upptäckte gensaxen.

Emmanuelle Charpentier är sedan 2015 professor vid Max Planck-institutet i Berlin och hedersdoktor vid Umeå universitet sedan 2017.

Det här är första gången som en vetenskaplig upptäckt som gjorts vid Umeå universitet belönas med ett Nobelpris.

– Ett pris av det här slaget är svårt att överskatta. Priset är självklart oerhört betydelsefullt för Emmanuelle Charpentier, hennes forskarkollegor och för Umeå universitet. Men det är också väldigt viktigt för platsen Umeå eftersom det visar världen den innovativa förmåga, den kapacitet och de möjligheter som finns här, säger Hans Lindberg.

Mer information:

Läs mer om Emmanuella Charpentiers forskning

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag