För två år sedan startade Umeå kommun ett restaurangnätverk med fokus på hållbarhet. Nu ger nätverket ut kokboken Mat och klimat som finns att låna på kommunens bibliotek.
– Vi vill visa för dem som bor här i Umeå att det händer en hel del inom restaurangnäringen när det kommer till hållbarhet, säger Märta Streijffert projektsamordnare för restaurangnätverket i Umeå.
I kokboken kretsar mycket kring den hållbara maten, men i vanliga fall är det långt mycket mer än själva maten som avhandlas i nätverket. Tillsammans får medlemmarna lära sig om energianvändningens klimatpåverkan, hur de kan minska vattenanvändning i diskrummet och hur de på bästa sätt kan kommunicera hållbarhetsfrågor.
I kokboken medverkar flera av nätverkets restauranger med egna recept och ger sin syn på hur de kan bidra till en mer hållbar bransch. Minskat matsvinn är en viktig fråga för att minska både hushållens och restaurangernas påverkan på miljö och klimat och i kokboken får läsarna restaurangernas bästa tips mot matsvinnet.
– Restaurangerna gör redan idag ett fantastiskt arbete och det finns många goda initiativ som vi vill sprida så att andra kan ta efter. Det här är ett sätt att skapa ringar på vattnet och inspirera fler till att göra hållbara förändringar, säger Märta Streijffert.
Under hösten fortsätter nätverkets arbete genom bland annat en nätverksträff i oktober. Till nätverksträffarna är alla restauranger välkomna att delta.
Kokboken finns att låna på Umeå kommuns bibliotek. Den finns även tillgänglig digitalt på www.minabibliotek.se och på kommunens webbsida www.umea.se/matochklimat
För mer information kontakta:
Märta Streijffert
projektsamordnare
Nätverket Hållbara Restauranger Umeå
090-16 66 73
070-590 01 82
marta.streijffert@umea.se