Startsida Umeå kommun

Låna sport-och fritidsprylar gratis i sommar

– Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar. Vi jobbar med smart återbruk och i år kommer vi att erbjuda lån från flera olika platser runt om i Umeå, säger basketspelaren Egal Saleman, Umeå Basket, som ska leda feriearbetare under sex veckor i början och slutet av sommarlovet. 

Förutom den fasta Fritidsbanken på Ålidhems centrum kommer Fritidsbanken att finnas på Nydalabadet samt ha en ambulerande grupp som besöker idrottsföreningar, anläggningar, idrottsskolor/-camper för korttidslån (lån under dagen). I vanliga fall är det max 14 dagar som gäller.

Fritidsgårdar och badplatser får besök

Veckorna 25–27 samt veckorna 31–33 kommer Fritidsbanken att finnas på Nydalabadet mellan klockan 11 och 18 varje vardag. Fritidsbanken kommer även exempelvis att besöka Teg, i samarbete med fritidsgården, Grubbeskolan i anslutning till Sandåkerns fotbollsskola samt Bettnessand och Hamnmagasinet.

Fakta om Fritidsbanken

Den första Fritidsbanken startade i Deje, Värmland 2013. Sedan dess har det spridit sig runt Sverige och i dagsläget finns det 70 Fritidsbanker öppnade och väldigt många fler på gång.  Västerbottens Idrottsförbund är huvudman för Fritidsbanken i Skellefteå och Umeå. Sedan 2018 finns Fritidsbanken på Ålidhems centrum. Ytterst ansvarig för projektet är Johanna Vilhelmsson, Idrottsservice, som samordnar insatserna med projektstöd från Sharing Cities Umeå kommun.

Sharing Cities Sweden

Programmet Sharing Cities Sweden är en del av det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities för smarta och hållbara städer. VIable Cities är ett av 17 strategiska innovationsprogram som får stöd av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.


 

Vinnova, energimyndigheten, formas
Viable Cities
Kontakt

Egal Saleman
ansvarig för sommarlovsturnén
073-689 93 38
fritidsbanken.vasterbotten@vbidrott.rf.se

Johanna Vilhelmsson
distriktssamordnare
Västerbottens län
070-743 11 84
johanna.vilhelmsson@idrottsservice.com

Philip Näslund
projektledare
Sharing Cities Umeå
090-16 66 71
070-220 31 65
philip.naslund@umea.se

Mer information

Läs om Fritidsbankens sommarlovsschema här.

Läs mer om Sharing Cities Sweden

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.