Studenter promenerar vid Konstnärligt Campus

Konstnärligt Campus i Umeå. Foto: Fredrik Larsson

Studenterna, en stor och viktig del av Umeå

Umeå är en sann utbildningsstad och en studentstad, på fler än ett sätt. Överallt i staden finns möjligheter till att lära – i grundskolor och gymnasier, på folkhögskolor och vuxenutbildningar och framförallt på de två universiteten, Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och i hög grad verkar människor generellt sugna på att lyssna och lära. En effekt är att Umeås invånare är ovanligt välutbildade, en annan att atmosfären präglas av nyfikenhet, av respekt för vetenskap och tvärvetenskap och en vilja att hela tiden utbyta kunskap.

För studenterna handlar livet mycket om sånt, att lämna komfort-zoner och möta det som är nytt och obekant – som en ny stad, massor av nya människor, nya situationer och en hel del ny kunskap såklart. Men, det är vad livet går ut på, att inspireras av nya impulser och utvecklas av dem. Detsamma gäller staden Umeå som mår väldigt bra av att det varje år flyttar in unga människor, med sina erfarenheter och nya perspektiv. Den gåvan har Umeå omfamnat länge. Så även om studenterna ofta är färska är de som grupp välkända för Umeåborna – ett kärt inslag i staden med sin entusiasm och energi och med sina drömmar som på många sätt håller staden ung, relevant och progressiv.

Och staden och akademin tar hand om sina nya medborgare. Många före detta studenter vittnar gärna om att miljöerna är personliga, att de blivit sedda och hörda som individer i Umeå och att de upplevt den akademiska världen som kreativ och öppen. Senast Nobelpristagaren Emmanuelle Charpentier som lyfter fram att atmosfären på Umeå universitet givit henne de bästa förutsättningarna när hon skapade sin prisbelönta gensax.

Kreativitet och design har en särskild plats i Umeå, och faktiskt en adress också. På Konstnärligt campus, nere vid Umeälven, en kort promenad från centrala Umeå i riktning mot Universitetsstaden ryms Arkitekthögskolan – den första i Sverige med en konstnärlig profil, Designhögskolan – ofta utnämnd till världens främsta designutbildning och därtill Konsthögskolan. Här ryms även internationellt erkända Bildmuseet och inkubatorn eXpression, med sitt tydliga fokus på kreativa näringar. Addera miljön med Curiosum – ett science center med utställningar, en domteater och ett FabLab så finns alla möjligheter att själv ta utforskandet vidare.

Att engagera sig, gärna tillsammans med andra, och få saker gjorda är en nationalsport i Umeå – liksom att aktivera den egna kroppen, och ge knoppen en behövlig paus. Nästa stora pusselbit i livet som student i Umeå är den fysiska fritiden – med motion och friluftsliv. IKSU – IK Studenterna i Umeå – är studenternas andra hem i Universitetsstaden. Träningscentret är känt som en av Europas största idrottsanläggningar, men för studenterna framförallt den stora mötesplatsen. IKSU utgör ett hörn i den gyllene triangel som utgör vardagen – nämligen 1) den egna bostaden, 2) campus och 3) IKSU. Inom de här ramarna utspelas det allra mesta av studentlivet. För studenterna finns såklart generösa rabatter och fri träning under sommaren, och utomhus är alltid ett bra alternativ här – med närhet till både Stadslidens skid- och motionsspår och Nydalaområdet som erbjuder massor av frisk luft, motion och människor.

Fakta

  • Umeå universitet är ett av landets största utbildningsuniversitet
    • fyra fakulteter
    • Antal studenter 2019: 34 759
    • Omkring 1 600 kurser och 150 program
    • Antal anställda: 4 062 (54 procent kvinnor, 46 procent män)
    • Antal professorer: 293 (31 procent kvinnor, 69 procent män)
  • Statens Lantbruksuniversitet, SLU, utvecklar kunskapen om våra biologiska naturresurser, allt som lever och växer
  • Tre inkubatorer kopplade till respektive campus – Uminova Innovation, Umeå eXpression och Umeå Biotech Incubator.
  • Medelåldern i Umeå är 39 år
  • Umeå universitet har fyra campus, varav två i Umeå: Huvudcampus i Universitetsstaden och Konstnärligt Campus vid älven.
  • Invånare Umeå: 130 000
  • Antal soltimmar: 1 782 timmar/år
  • Antal björkar i centrum: 2 300
Sidan publicerades